Využitie grafológie

23.11.2014 14:26

Analýza rukopisu je veľmi stará metóda skúmania človeka. Zaoberali sa ňou nemecký učenec Ludwig Klages (1872-1956) a švajčiarsky psychológ Max Pulver. Títo grafológovia skúmali rukopisy ľudí, ktorí sa im javili ako obzvlášť ctižiadostiví, inteligentní, zločineckí alebo vitálni. Týmto spôsobom hľadali znaky rukopisu, ktoré sú typické pre zodpovedajúce vlastnosti.

I v dnešných časoch  sa zdá byť grafológia bezpečnejšia ako napríklad detektor lží, od ktorých mimochodom už mnoho štátov upustilo. Niektoré letecké spoločnosti pomocou grafológie preverujú personál, predovšetkým pilotov bezprostredne pred odletom. Povinne musia napísať pár riadkov a znalci hodnotia ich momentálny duševný a telesný stav a ich dispozície na bezpečný let. Rovnako sa grafológia začína uplatňovať v bankách, personálnych agentúrach (na eliminovanie nezodpovedných a konfliktných zamestnancov), v podnikateľskom sektore (výber partnera na spolupodnikanie) alebo aj v súkromí, keď hľadáte životného partnera. Nezaostáva však ani medicína. Môžete si všimnúť skoré príznaky niektorých chorôb, anomálií, odchýlok od bežného štandardu.

Ak máte doma po svojich predkoch listy, denníky alebo poznámky, vďaka grafológii sa o nich veľa dozviete. Možnosti, perspektívy a praktické využitie grafológie sú naozaj veľké.

Grafológia ako metóda personálneho výberu má tradične silné postavenie vo Francúzsku a Švajčiarsku, kde bol po dlhú dobu ručne písaný sprievodný list alebo životopis nutnosťou.

Hlavné oblasti využívajúce poznatky z grafológie:

- personalistická činnosť, zvlášť výber pracovníkov a ich zaradenie
- osobné poradenstvo, často s cieľom sebapoznávania
- partnerské vzťahy
- pedagogicko-psychologické poradenstvo
- kriminalistika
- terapeutická diagnostika
Existujú i ďalšie oblasti, ktoré využívajú poznatky z grafológie ako napríklad história, medicína, reklama a ďalšie. 

Ak viete, že váš rukopis bude podrobený skúmaniu, napíšte daný text (väčšinou sprievodný list alebo životopis) len ak budete v dobrej fyzickej i psychickej kondícii. A nezabudnite, že tajomstvo vášho života sa skrýva za slovami, ktoré dávate na papier.