O čom hovorí Váš podpis?

03.12.2014 06:54

Podpis je veľmi výrazným prejavom osobnosti, lebo človek do písomného prejavu svojho mena prenáša to, čím je. Podpis predovšetkým vyjadruje:

- ako pisateľ hodnotí samého seba

- ako sa chce prezentovať pred druhými.

Už len základná charakteristika, akou je veľkosť písma pri podpise, veľa napovie o jeho autorovi:

Veľký podpis 

Výskum Univerzity Severnej Karolíny a Marylandskej univerzity sa zameral na podpisy 600 vrcholových manažérov. Výsledok? Najväčšie podpisy mali tí s najvyššími platmi, ktorí však zároveň mali najvyššiu pravdepodobnosť zhoršenia stavu firmy. Priveľkú váhu totiž prikladajú svojmu názoru, nevnímajú názory iných ľudí a celkovo majú sklon k narcizmu. Aj predchádzajúce výskumy naznačovali, že veľký podpis symbolizuje človeka s veľkým sebavedomím. Vedci však upozorňujú, že ak je podpis oveľa väčší ako obyčajné písmo čitateľa, môže ísť o človeka, ktorý by chcel byť váženejším a uznávanejším, ako momentálne je.

Priemerný podpis

Podpis, ktorý zachováva známky pisateľovho klasického rukopisu znamená, že sa človek na nič nehrá, je spokojný sám so sebou a nemá potrebu za každú cenu vytŕčať z davu. Zväčša ide o racionálnu osobu, na ktorú sa možno spoľahnúť.

Malý podpis

Ak je podpis menší ako bežné písmo, môže naznačovať, že si človek veľmi neverí. Necíti sa dobre ako stredobod pozornosti, pri komunikácii s inými ľuďmi je skôr uzavretý. Týmto podpisom prezrádza, že sám by nemal záujem zoznámiť sa s niekým ako je on sám. V niektorých prípadoch však môže ísť, naopak, o prejav silnej osobnosti, ktorej je jedno, čo si myslí o nej jej okolie.